Patisserie-Confiserie.


CRÈME PATISSERIE


ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ:

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής, είναι για γέμιση με γεύση βανίλιας, για τις τάρτες φρούτων και για τα γλυκά.
*** Ρυθμίστε τη ζάχαρη, όπως σας αρέσει. Τα υλικά, αποδίδουν αρκετή κρέμα ζαχαροπλαστικής, η οποία χρησιμοποιείται και για τα Μιλφέιγ.
Χρόνος Παρασκευής: 20 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ :

2 φλιτζάνια γάλα-πλήρες.
5 κρόκοι αυγών.
6 έως 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι-για κάθε χρήση.
3 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού.
1 βανίλια φασόλι ανοιγμένο κατά μήκος ή 1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ :

Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το φασόλι της βανίλιας, σχεδόν μέχρι να βράσει.Σε ένα μεγάλο μπολ, [ενώ το γάλα ζεσταίνεται] χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη μαζί.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και το άμυλο αραβοσίτου - ανακατεύοντας - μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Αφαιρούμε το φασόλι βανίλιας από το γάλα και σταδιακά ρίχνουμε, το καυτό γάλα, στο μίγμα του αυγού - ανακατεύοντας για λίγο.
Ρίχνουμε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισό λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς δυνατά για να γίνει η κρέμα λεία.
Αφαιρούμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από τη φωτιά.

*** ( Ανακατεύουμε το άρωμα βανίλιας σ' αυτό το σημείο - αν δεν χρησιμοποιούμε φασόλι βανίλιας ).

*** Τοποθετούμε μία μεμβράνη περιτυλίγματος, απευθείας στην επιφάνεια της κρέμας ζαχαροπλαστικής, για να μην πιάσει κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει...


*** Η κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί - όταν είναι στο ψυγείο, σκεπασμένη - για αρκετές μέρες.



Ανακατεύουμε καλά την κρέμα
 ζαχαροπλαστικής πριν από τη χρήση.









ΡΑΒΑΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Συστατικά για το
Σιρόπι:

4-6 πορτοκάλια.
2 λεμόνια.
1+¼ φλυτζάνια ζάχαρη άχνη.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Για το Ραβανί:

3 φλυτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
1+½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ.
¼ κουταλάκι του γλυκού, μαγειρική σόδα.
1+½ ραβδάκια, ανάλατο βούτυρο.
1 φλυτζάνι ζάχαρη, κρυσταλική.
5 μεγάλα αυγά.
1 φλυτζάνι Ελληνικού τύπου, γιαούρτι.
¼ φλυτζάνι ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Μετράμε:
1+½ φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι και τον ρίχνουμε σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.
½ φλιτζάνι χυμό από τα λεμόνια και τον ανακατεύουμε με το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τρεις φλούδες πορτοκαλιού στον χυμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια κόβουμε λεπτές λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού και στη συνέχεια σε πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το χυμό, σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε για 6 - 8 λεπτά.
Χαμηλώνουμε κι άλλο και αφήνουμε να σιγοβράσει, για 20 λεπτά ενώ ετοιμάζουμε το κέικ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. :


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί 30 x 45 εκατοστών και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι μας, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μέτριο μπολ και τα κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο σιγά-σιγά σε σιγανή φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα κομματάκια πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε περίπου 1,5 κούπα αλεύρι στο μείγμα μας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Αλλη 1,5 κούπα αλεύρι στο μείγμα μας και στη συνέχεια, λίγο ακόμη βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι όλα τα υλικά μας γίνουν μία ζύμη λεία. Προσθέτουμε το γιαούρτι στο μπολ. Με μια σπάτουλα καουτσούκ ή ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.
Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και...
ΨΗΝΟΥΜΕ Για 45 - 60 λεπτά - μέχρι να γίνει χρυσό καφετί και να είναι σκληρό όταν το πατάμε ελαφρά στο κέντρο.
Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο.
Κάνουμε αρκετές τρύπες στην επιφάνειά του, με ένα μαχαίρι ή πιρούνι.
Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού από το σιρόπι και απλώνουμε το σιρόπι ομοιόμορφα πάνω στο κέικ.

***Αφήνουμε το κέικ να σταθεί τουλάχιστον 2 ώρες για να απορροφήσει το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε τη ζάχαρη άχνη - με σουρωτήρι πάνω στο κέικ.


*** Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα και σερβίρουμε..



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

3333