MIDDLE...EAST



Ισραηλινή Shakshuka


ΥΛΙΚΑ:

4 αυγά μεγάλα.
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες.
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες.
1 μέτριο κρεμμύδι.
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας.
1 πρέζα πάπρικα, μαύρο πιπέρι, αλάτι.
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
6 μικρές ντομάτες από κλωνάρι.
2 σκελίδες σκόρδο.
1 φρέσκο τσίλι ή περισσότερο.
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό.
¼ κούπας τυρί φέτα (τριμμένη)
1 φλυτζάνι του καφέ, νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4 και το ανοίγουμε φύλλο-φύλλο.
Το τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και αν τα κρεμμύδια απορροφήσουν όλο το λάδι {ραντίζουμε με λίγο νερό, στο τηγάνι}
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τις ντομάτες στα 4.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τηγανίζουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με την πάπρικα και το τσίλι και ανακατεύουμε.
Τώρα προσθέτουμε τις ντομάτες και επιπλέον 1/2 φλιτζάνι νερό, και 2 κουταλιές της σούπας, πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε.
Τώρα ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Όταν είναι να δέσει { όχι στεγνό } προσθέτουμε τα 3/4 του μαϊντανού και αφού δοκιμάσουμε, διορθώνουμε τα καρυκεύματα.
Ρίχνουμε τα αβγά και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε - χωρίς να ανακατέψουμε - μέχρι τα αυγά να γίνουν ανάλογα με τα γούστα μας.
Το βάζουμε σε πιάτο.

Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και την τριμμένη φέτα:

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ...
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.







ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ


ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ...Νοστιμιά

Qamhyieh-νοστιμιά.
Είναι βρασμένο σιτάρι με αποξηραμένα
φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Γλυκαίνεται με ζάχαρη και
άρωμα, ανθόνερου [πορτοκαλιού].
Είναι κάτι σαν το μούσλι!


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


600γραμ. σιτάρι σκληρό.
50γραμ. αμύγδαλα.
30γραμ. φυστίκια Αιγίνης.
50γραμ. κουκουνάρι.
50γραμ. καρύδια-ψύχα.
50γραμ. σταφίδες.
50γραμ. σπόρους ροδιού.
90γραμ. ζάχαρη-6 κουταλιές περίπου.
1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο-πορτοκαλιού.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ.

Σε ένα μπολ βάζουμε
τα αμύγδαλα, τα φιστίκια
το κουκουνάρι και τα καρύδια
και ρίχνουμε χλιαρό νερό
τόσο που να να τα καλύπτει.
Τα αφήνουμε για 2 ώρες.
Στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε
τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια.
Μία πετσέτα κουζίνας βοηθάει
να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει
και προσθέτουμε το σιτάρι.


Το νερό πρέπει να
καλύπτει το σιτάρι, 2 δάχτυλα.


Στη συνέχεια
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία
σκεπάζουμε, και μαγειρεύουμε
μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι.


Αυτό μπορεί να πάρει 2 ώρες.

Το νερό πρέπει να είναι παχύ
σαν σάλτσα.


Εάν δεν είναι
αυξάνουμε τη θερμοκρασία και το
βράζουμε, ξεσκέπαστο.


Όταν είναι έτοιμο
ρίχνουμε τη ζάχαρη στο ζεστό
μαγειρεμένο σιτάρι και
ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε
το ανθόνερό-πορτοκαλιού.

Τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες.

Βάζουμε σε 4 μπολ
ρίχνουμε από πάνω σπόρους ροδιού και

 ***Σερβίρουμε αμέσως...




*** ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.





ΟΜΕΛΕΤΤΑ ΣΥΡΙΑΣ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ:

6 Ατομικές ομελέττες.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ.

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο.
6 μεγάλα αυγά.
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Αλάτι όσο μας αρέσει.
½ κ.γ. πιπέρι.
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
και σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το κρεμμύδι, τα αυγά
το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι
τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
*** Πρέπει να γίνει ένας πηχτός χυλός.
*** Μπορούμε να προσθέσουμε 1
τριμμένο κολοκυθάκι στο μείγμα.

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι
σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Πέρνουμε μια ποσότητα με το κουτάλι
και τη ρίχνουμε στο καυτό, λάδι.
Την πιέζουμε ώστε να απλωθεί σε όλο το τηγάνι
και να γίνει πλακέ-περίπου 1 εκατοστό πάχος.
Τηγανίζουμε για δυο λεπτά
από κάθε πλευρά
μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ:

Με Αριάνι.

Aλλά και με γιαούρτι.

Και με μπόλικο λεμόνι.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ.




ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ - ΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό κόκκινες φακές-ξεπλυμένες και στραγγισμένες.
2 μέτρια κρεμμύδια-ψιλοκομμένα.
2 μέτρια καρότα-καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες.
1 μεγάλη γλυκοπατάτα-ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη.
1 φλιτζάνι ντομάτες-ψιλοκομμένες.
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο-ψιλοκομμένες.
1 φύλλο δάφνης.
1 κουταλάκι κύμινο.
½ κουταλάκι κανέλα.
¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν.
1 κουταλάκι αλάτι.
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών.
6 φλιτζάνια νερό.
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, δυόσμο ή μαϊντανό.
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού.
1 φλιτζάνι γιαούρτι.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΕΤΕ.

Τοποθετούμε τις φακές, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, τις ντομάτες, το σκόρδο, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και 1 κουταλάκι αλάτι, σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ζωμό και το νερό.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 8 ώρες-μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

ΠΩΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ:
Βγάζουμε το φύλλο δάφνης. Πολτοποιούμε τη σούπα σε ένα μπλέντερ. Ανακατεύουμε τα βότανα και το χυμό λεμονιού.

Με το κουτάλι ρίχνουμε σε μπολ και από πάνω απλώνουμε γιαούρτι...


ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ....

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.





ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

Ένα θεραπευτικό χαμομηλιού με το οποιο θα μπορέσετε να περιορίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Για να το φτιάξετε.

ΣΕ 1/2 ΚΟΥΠΑ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΡΙΞΤΕ 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ.
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΒΑΛΤΕ 1 κ.σ. - ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ. 2 κ.σ. - ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. 1/2 κ.σ. - ΜΕΛΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΕΜΑ.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

ΑΠΛΩΣΤΕ ΑΠΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ.

Aυτή τη διαδικασία πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε μέρα.


Tο αποτέλεσμα είναι περιορισμός και αναζωογόνηση του περιγράμματος των ματιών.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.










ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

Ένα θεραπευτικό χαμομηλιού με το οποιο θα μπορέσετε να περιορίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Για να το φτιάξετε.

ΣΕ 1/2 ΚΟΥΠΑ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΡΙΞΤΕ 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ.
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΒΑΛΤΕ 1 κ.σ. - ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ. 2 κ.σ. - ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. 1/2 κ.σ. - ΜΕΛΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΕΜΑ.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

ΑΠΛΩΣΤΕ ΑΠΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ.

Aυτή τη διαδικασία πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε μέρα.


Tο αποτέλεσμα είναι περιορισμός και αναζωογόνηση του περιγράμματος των ματιών.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.








ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

Ένα θεραπευτικό χαμομηλιού με το οποιο θα μπορέσετε να περιορίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Για να το φτιάξετε.

ΣΕ 1/2 ΚΟΥΠΑ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΡΙΞΤΕ 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ.
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΒΑΛΤΕ 1 κ.σ. - ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ. 2 κ.σ. - ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. 1/2 κ.σ. - ΜΕΛΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΕΜΑ.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

ΑΠΛΩΣΤΕ ΑΠΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ.

Aυτή τη διαδικασία πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε μέρα.


Tο αποτέλεσμα είναι περιορισμός και αναζωογόνηση του περιγράμματος των ματιών.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.








ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

4 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες σχολαστικά.
1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο.
1 αυγό, χτυπημένο.
1/2 κ.γ. αλάτι.
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι.
2+1/2 κ.σούπας αλεύρι.
και σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

Για να το φτιάξουμε.

1. Τρίβουμε τις πατάτες με ένα τρίφτη και τις πιέζουμε πολύ, να βγάλουν τα υγρά τους και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Τρίβουμε το κρεμμύδι στο ίδιο μπολ.
Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
3. Ρίχνουμε λάδι, περίπου μισό εκατοστό σε ύψος, σε μία φαρδιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
4. Για κάθε τηγανίτα, ρίχνουμε 2 ή 3 κουταλιές της σούπας του μείγματος πατάτας στο καυτό λάδι.
Το πατάμε με ένα κουτάλι για να ισιώσει ελαφρά το καθένα..
Τηγανίζουμε 4 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά { να πάρουν χρώμα χρυσό καφέ.}
Αφαιρούμε προσεκτικά και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρονται ζεστές.

ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ.

Εάν θέλουμε ρίχνουμε πάνω .


μήλο τριμμένο και ζάχαρη άχνη, ή κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

3333