HELLAS--GREEK



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

Μία παραδοσιακή Λαγάνα...

Για να τη φτιάξετε
  θα χρειαστείτε...

1,5 Κιλό αλεύρι-για όλες τις χρήσεις.
1/2 Κιλό αλεύρι σκληρό-κίτρινο.
800 ml χλιαρό νερό.
50 γραμ. νωπή μαγιά.
40 γραμ. ζάχαρη.
40 γραμ. αλάτι.
και σουσάμι για πασπάλισμα.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1-Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο από το χλιαρό νερό.
2-Αφήνουμε λίγα λεπτά να φουσκώσει και στη συνέχεια ανακατεύουμε τη μαγιά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
3-Όταν το ζυμάρι είναι αφράτο και δεν κολλάει στα χέρια, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά περίπου.
4-Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 μπαλάκια.
5-Σε ρηχά ταψιά πασπαλίζουμε σουσάμι και απλώνουμε το ζυμάρι, ομοιόμορφα-να γίνει μια λεπτή στρώση.
6-Πιέζουμε με τα χέρια και αφήνουμε  για λίγο να φουσκώσει και πάλι.
7-Τρυπάμε με ένα πηρούνι κατά διαστήματα.
8-Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
*** Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ξεφορμάρουμε.

Της Καθαροδευτέρας και όχι μόνο...


Tο αποτέλεσμα είναι...νόστιμο



ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ.


















ΚΑΣΣΕΡΟΠΙΤΑ


Η Kασσερόπιτα...

...είναι φαγητό από μόνη της. Μοιάζει με τις πίτες αλλών περιοχών, με τη διαφορά ότι το φύλλο, βράζεται πριν ψηθεί.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ.

Για τη ζύμη:
8 μεγάλα αυγά. 1 κ.γ. αλάτι. 5-6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις - όσο πάρει. Καλαμποκάλευρο όσο χρειαστεί.
Για τη γέμιση:
3+1⁄2 κούπες (7 μπαστούνια) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο. 1+1/2 κιλά τυρί σκληρό κασέρι, τριμμένο.
Για το σερβίρισμα:
1 φλιτζάνι γιαούρτι, στραγγιστό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Φτιάχνουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ στο χέρι ή με ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. 1. Στο μπολ, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο, αναμειγνίωντας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίζει να γίνεται μία μάζα. Ζυμώνουμε τη ζύμη στο μπολ, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι εάν είναι απαραίτητο, μέχρι να είναι εύπλαστη. [να είναι λίγο κολλώδης]. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη, σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες 10 έως 12. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα κυκλικά, διαμέτρου περίπου 30-32 εκατοστών . Πασπαλίζουμε ένα μεγάλο ταψί, με καλαμποκάλευρο. Τοποθετούμε τα φύλλα σε στρώσεις στο ταψί, πασπαλίζοντας κάθε στρώμα, με καλαμποκάλευρο, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180* Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί-32 εκατοστών και βάθους 5 εκατ.

4. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αλατισμένο νερό να βράσει. Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στην κατσαρόλα και βράζουμε για 2 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά και ξεπλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό σε ένα σουρωτήρι. Στραγγίζουμε καλά. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με 3 έως 4 κουταλιές της σούπας από το κασέρι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα, ολοκληρώνοντας την πίτα με φύλλο κρούστας, [όχι με ένα στρώμα τυρί]. Αλοίφουμε ό,τι βούτυρο έχει μένει πάνω στο πανωσέντονο. Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλες διαγώνιες σφήνες και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει πολύ--περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, στο ταψί.

*** Σερβίρουμε με γιαούρτι από πάνω.


















ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ανακατωμένα αυγά:

με...ψημένες κόκκινες πιπεριές Φλώρινας.

Για να το φτιάξετε.

3 - 4 μεσαίου μεγέθους, κόκκινες πιπεριές Φλώρινας, ψημένες και ξεφλουδισμένες 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες.
300 γραμ. τυρί Θεσσαλίας-[μπάτζο] ή κεφαλοτύρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
1⁄2 φλιτζάνι λάδι ελιάς.
2 κ.σ. - νερό.
1⁄3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί κασέρι.
4 μέτρια αυγά, ελαφρά χτυπημένα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

1. Κόβουμε τις ξεφλουδισμένες πιπεριές σε ροδέλες και τις ανακατεύουμε μαζί με τις ντομάτες και το κεφαλοτύρι σε ένα μπολ.

2. Βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε μέχρι το τυρί να μαλακώνει αλλά όχι να λιώσει [ 5 με 8 λεπτά ] ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
3. Προσθέτουμε το νερό και το κασέρι. Όταν λειώσει, προσθέτουμε και τα αυγά. Μαγειρεύουμε για 3 έως 5 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.


***Να μην είναι τελείως στεγνά. Να κρατάνε μια σχετική υγρασία.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.


















Παραδοσιακα Γεμιστα.


ΥΛΙΚΑ:

Ένα ποτηρι νερου ρυζι.
6 ντοματες μετριες.
6 πιπεριες μετριες.
2 κρεμμυδια μεγαλα.
2 φλυτζανια λαδι ελιας.
1/2 κιλό κιμα της αρεσκειας μας.
Αλατι-πιπερι-ριγανη-δυοσμο-μαιντανο.

Για να το φτιάξουμε.

Τριβουμε τα κρεμμυδια και το εσωτερικο απο τις ντοματες, μαζι με το δυοσμο, το μαιντανο, το λαδι και 1 κουταλακι αλατι.
Τα ριχνουμε σε ενα σκευος και τα τσιγαριζουμε.
Στη συνεχεια ριχνουμε το ρυζι με ενα ποτηρι νερο.
Τωρα προσθετουμε ριγανη και πιπερι.
ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ.
Στη Συνεχεια.

Τις Βαζουμε σε:

ΓΑΣΤΡΑ ή σε ΠΥΡΕΞ.

Και προσθετουμε 2 ποτηρια νερο.


Ψηνουμε στους 200 βαθμους,σε προθερμασμένο φούρνο, Για 1 ώρα περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.


















ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

Ένα θεραπευτικό χαμομηλιού με το οποιο θα μπορέσετε να περιορίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Για να το φτιάξετε.

ΣΕ 1/2 ΚΟΥΠΑ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΡΙΞΤΕ 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ.
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΒΑΛΤΕ 1 κ.σ. - ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ. 2 κ.σ. - ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. 1/2 κ.σ. - ΜΕΛΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΕΜΑ.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

ΑΠΛΩΣΤΕ ΑΠΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ.

Aυτή τη διαδικασία πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε μέρα.


Tο αποτέλεσμα είναι περιορισμός και αναζωογόνηση του περιγράμματος των ματιών.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.


















ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:

Ένα θεραπευτικό χαμομηλιού με το οποιο θα μπορέσετε να περιορίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Για να το φτιάξετε.

ΣΕ 1/2 ΚΟΥΠΑ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΡΙΞΤΕ 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ.
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΒΑΛΤΕ 1 κ.σ. - ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ. 2 κ.σ. - ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. 1/2 κ.σ. - ΜΕΛΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΕΜΑ.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

ΑΠΛΩΣΤΕ ΑΠΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ.

Aυτή τη διαδικασία πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε μέρα.


Tο αποτέλεσμα είναι περιορισμός και αναζωογόνηση του περιγράμματος των ματιών.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ.


















ΟΡΕΚΤΙΚΑ:

ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:

500 γραμ. άπαχο γιαούρτι.
1 μεγάλο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο, φέτες.
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
1 μέτριο λεμόνι, το χυμό του.
1-2 κουταλάκια αλάτι.
Φρέσκα κλωνάρια δυόσμου για γαρνίρισμα.

Για να το φτιάξετε.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και αναμιγνύουμε, μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.
ΜΕΤΑ:

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγειό, να κρυώσει.

Η διάρκεια του παγώματος πρέπει να είναι  μέχρι την επόμενη μέρα.

Γαρνίρουμε με κλωναράκια δυόσμου και σερβίρουμε.
*** Μπορεί να σερβιριστεί, με γαρίδες, με ντολμαδάκια και σαν άλειμα σε μπουκίτσες ψωμιού, για μεζέ {ούζου-τσίπουρου}.

Θερμίδες/κουταλάκι=5






ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ


ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:

ΥΛΙΚΑ:

1/2 Λίτρο γάλα-2%.
1 φλιτζάνι + 2 κουταλάκια νερό.
1 ξυλάκι κανέλα.
1/4 φλιτζάνι ρύζι γλασέ.
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.
          1 κουταλάκι αλεύρι καλαμποκιού.
1/2 κουταλάκι βανίλια.
Τριμμένη κανέλα για γαρνίρισμα.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, 1 φλιτζάνι νερό και το ραβδί της κανέλας.
Βράζουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι και τη ζάχαρη, χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς.
Ανακατεύουμε συχνά, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να βράζει.
Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για να μην κολλήσει.
*** Αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας.
Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το περισσότερο υγρό έχει απορροφηθεί, βάζουμε σε ένα μπολ, τα δύο κουταλάκια ζεστό νερό με το άμυλο αραβοσίτου και αφού διαλυθεί, ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα μαζί και τη βανίλια.
Βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να πήξει.


ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο.

Μοιράζουμε το μίγμα σε 4 μπολ ή πιάτα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλλα.


ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ:
Ζεστό ή κρύο.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Κάθε μερίδα περιέχει περίπου:
210 Θερμίδες.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

3333